Moernaut

moernaut, 80 years of 'shoexperience'

René en Paula

We schrijven 1924. René Moernaut leert “de liefde voor de schoen” in een schoenenfabriekje op de Kleine Zavel in Brussel en later ook in Aalst.  In 1938 vond René de tijd rijp om zélf een winkeltje te starten, samen met zijn echtgenote Paula Meysman. In het ouderlijke huis van Paula,  tegenover de Brouwerij Van Assche in de Van Langenhovestraat in Sint-Gillis bij Dendermonde, werden dus “de fundamenten gelegd” van de familiezaak.  De poort van het huis deed dienst als etalage en dankzij de vakkennis van René (waaronder ook maatwerk voor orthopedische schoenen) en de klantvriendelijke bediening, waarvoor Paula instond, werd “Schoenen R. Moernaut” al snel bekend in de streek rond Dendermonde.  Door het groeiend succes gaf René intussen zijn zware dagtaak in de schoenenfabriek op, om zich volledig te focussen om hun zaak.

links: stichter René Moernaut - rechts: 2e generatie Jessie Moernaut op haar trouwdag voor de gevel van het eerste winkeltje (1968)

Jessie en Willy

De kinderen, Jessie en Willy, hadden ook al snel de schoenmicrobe te pakken. Na de schooluren kwamen ze meehelpen in de winkel. In 1969 groeide Schoenen Moernaut uit zijn voegen en werd de verkoopsruimte in de Van Langenhovestraat verdubbeld. Enkele jaren later, in 1973, sloeg het noodlot toe. René overleed veel te vroeg, op 62-jarige leeftijd. De kinderen hadden dus de zware taak om vaders’ werk en droom verder te realiseren. 

In 1974 kreeg de familie de kans om zich in een groot pand op de Sint-Gillislaan te vestigen. Dit was een belangrijke stap om de verdere groei van de zaak te waarborgen. Toen in 1983 het aanpalende grootwarenhuis Rafam (voorheen feestzaal en cinema Gambrinus) zijn activiteiten stopzette, besliste de familie om een zelfbedieningszaak hierin op te richten.

De winkel anno 1974 (links) en na de verbouwing in 1993 (rechts)

De derde generatie...

Evert De Bruycker, de oudste zoon van Jessie, had de “liefde voor de schoen” met de paplepel meegekregen en kwam meteen na zijn studies meewerken in de winkel, ging ook snel mee collecties aankopen op beurzen in binnen- en buitenland.  

De familie Moernaut zat niet stil en maakte intussen plannen voor een grote verbouwing begin jaren ’90. Helaas werd de familie in 1993 getroffen door het overlijden van Paula Meysman. 

De tweede en derde generatie van de familie zou niet bij de pakken blijven zitten, en zetten hun project verder.  De winkel werd "omgetoverd" tot een winkelpand van om en bij de 900 m². De winkel kreeg een grondige face-lift. Een (voor die tijd) futuristich ogende gevel, alsook de gedurfde architectuur van het interieur verraadden de toekomstgerichte visie van de familie Moernaut. 

Er werd toen ook gestart met een bedieningsconcept dat – tot vandaag – nog uniek is: een semi-zelfbediening gecombineerd met bediening. De klant kan zelf eerst rustig rondkijken en passen, want de schoenen staan per maat uitgestald.  Uiteraard staat het verkoopsteam de klant bij met deskundig advies. 

In 2000 komt Rikkert zijn broer Evert bijstaan in de familiezaak.  Hij stuurt voortaan de organisatie “achter de schermen” en beheert ook het publicitaire, administratieve en financiële aspect.  

Ook de echtgenote van Evert, Elsy De Boeck, komt in de zaak.  Samen met Jessie Moernaut staan Evert en Elsy in voor het samenstellen van de intussen gigangisch uitgebreide collectie schoenen en lederwaren.  De meer dan 200 merken worden ieder seizoen met de grootste zorg uitgekozen.  Hiervoor bezoekt het aankoopteam de internationale beurzen in Milaan, Parijs, Amsterdam, ... om de juiste modetendenzen te kennen, nieuwe merken te ontdekken.

Outlet

In 2002 opende de familie een outlet.  M2 Outlet is een zelfbedieningszaak waar de klant het hele jaar door kan genieten van stockrestanten aan superprijsjes.

Nieuwe vibe

De kinderen van Jessie vonden in 2010 de tijd rijp om de winkel klaar te stomen voor een verdere groei en bekendheid in het Vlaamse modelandschap.  De winkel werd drastisch getransformeerd tot één schoenenparadijs van bijna 1.300 m².  De betonnen structuur van de jaren weggestoken oude cinemazaal uit de jaren 50 werd zichtbaar gemaakt, en geeft hiermee de winkel een uniek karakter. Ook het magazijn en de burelen werden volledig vernieuwd.

de winkel anno 2010

2013, Moernaut goes online!

Moernaut bestaat 75 jaar! In dit jubileum-jaar bouwt de familie aan een nieuwe winkel, geen fysieke winkel, wel een heuse webshop. Deze opent zijn virtuele deuren op 6 januari 2014. De klant kan nu “vanuit zijn luie zetel” de collectie van Moernaut bekijken en z’n keuze laten reserveren of meteen aankopen.

Elsie Rombaut, de partner van Rikkert, is intussen ook de administratieve afdeling van de familiezaak komen vervoegen. Ook zorgt Elsie  - samen met medewerkster Annemie - dat alle online klanten dezelfde persoonlijke en klantgerichte service krijgen als in de fysieke winkel.

In 2018 viert Moernaut het 80-jarig bestaan!

Nog steeds met volle "goesting" staan we met onze familie en medewerkers dag in, dag uit, klaar om onze klanten te bedienen met een topservice, te verrassen met een apart aanbod. De 2e en 3e generatie klinken samen op de voorbije 80 jaar en op de toekomst!

foto vlnr Evert De Bruycker, Jessie Moernaut en Rikkert De Bruycker